Begeleidingscentrum voor Personen met Autisme



Meer dan 40 jaar expertise in autisme

Al meer dan 40 jaar bouwt het Begeleidingscentrum voor Personen met Autisme vzw aan haar expertise in autismewerking. Voorheen getiteld vzw Stichting voor Autisme wordt de organisatie in september 1979 boven het doopvont gehouden. Het initiatief komt van enkele ouders en hulpverleners die hun krachten bundelen en een werking oprichten specifiek voor jongeren met autisme en andere psychische aandoeningen. Een primeur in België.

In 1982 vormt zich de eerste vrucht van die inspanning: De Speling in Pijpelheide. De Speling wordt een voorziening met 10 cliënten die aangepaste schoolactiviteiten op maat krijgen en individuele training gericht op zelfredzaamheid:  hoe dweil ik een vloer, hoe kan ik betalen in een winkel … Ondanks hun beperkingen en dankzij de kennis voorhanden, kunnen deze jongeren zeer snel autismespecifieke ondersteuning krijgen in de klas en bij het wonen.

Met Autigone verscholen tussen de bossen van Rijmenam wordt in 1989 de eerste woonvoorziening specifiek voor volwassenen met autisme in België een feit. Nog steeds staat Autigone bekend voor haar gerichte en kwaliteitsvolle autismewerking en prikkelarme infrastructuur. Ook de oude administratie van BCPA wordt daar ondergebracht. Deze zal uiteindelijk baan ruimen voor twee individuele studio’s voor cliënten die zelfstandig willen wonen met ondersteuning nabij.

Vanaf 2001 krijgen de bewoners van Autigone in Het Werkveld in de Sint-Benedictushoeve in Herent een werkaanbod op aangepast niveau. Op een groot stuk landbouwgrond telen ze biologische groenten en fruit. In het werkatelier ernaast doen ze eenvoudig montagewerk, stellen ze mailings op en verwerken ze de oogst in brood, pasta, confituur, chocopasta … Het Werkveld wordt uiteindelijk het centraal werkatelier voor alle voorzieningen van vzw Stichting voor Autisme. Met duidelijke auti-aanpak en werk op aangepast niveau biedt het Werkveld de bewoners een zinvolle dagbesteding en een springplank naar extern vrijwilligerswerk.

In 2001 wordt het plan opgevat voor een 3de woonvoorziening: Huis 3 voor volwassenen met autisme en een normale/hoge begaafdheid of licht mentale beperking. Het huis wordt opgetrokken op een stuk vrijstaande grond in de Perelaarstraat in Muizen. Van hieruit zullen bewoners ook kunnen doorstromen naar meer zelfstandig wonen.

BCPA staat niet enkel bekend voor autismespecifieke woonondersteuning. Toen in 2013 de toenmalige overheid besliste om 8 personeelspunten per jaar te geven aan iedereen met een vermoeden van autisme springt BCPA in de bres en verbreedt het haar aanbod. Met de kortste wachtlijsten in Vlaanderen biedt het mobiel/ambulante RTH team van BCPA vandaag Rechtstreeks Toegankelijke Hulp. Dit door vanuit de nood en het budget van de cliënt steeds de beste invulling te zoeken.

Rond 2018 koopt BCPA nr. 212 aan de Leuvensesteenweg in Mechelen. Het rijhuis wordt het nieuwe hoofdkantoor Agora en biedt vandaag onderdak aan een klein team leidinggevenden en administratieve medewerkers. Om de zorgkwaliteit en begeleiding te kunnen blijven prioriteren, wordt ook vandaag nog met een afgeslankte administratie gewerkt.

Rond diezelfde periode besluit BCPA in te zetten op dagbesteding en huurt daarvoor een groot pand met tuin in Bonheiden. De droom wordt werkelijkheid: in de schaduw van het Imelda ziekenhuis verzorgt vandaag een klein team begeleiders de gevarieerde en inclusieve dagbesteding van onze cliënten in een nieuwe dagbestedingscentrum, De Villa.

In 2020 lanceert BCPA samen met Stad Mechelen het Auticafé, een laagdrempelige ontmoetingsplek voor personen met autisme in wijkhuis Arsenaal in Mechelen. Met het initiatief speelt BCPA in op de vraag naar ontmoetingsplekken buiten de beperkte eigen leefwereld van het ouderlijke huis of het dag- of wooncentrum.

Ook al in 2020 ziet woonproject Geerdegem het levenslicht voor kleinschalig zelfstandig wonen op maat. Enkele mannen met autisme leven er met minimale begeleiding samen en krijgen in kleine groep meer kans om zichzelf te zijn.

2021 markeert niet enkel meer investering in een duurzame vrijwilligerswerking voor BCPA, het is ook het jaar van lancering voor de vernieuwde vrijeijtijdsbesteding GoAUT met een waaier aan leuke activiteiten, uitstappen en workshops voor mensen van 18+ jaar met autisme.

In 2021 organiseren steeds meer mensen hun eigen zorg graag thuis. Zo startten we datzelfde jaar met Begeleiding aan Huis waarmee we professionele een-op-een ondersteuning thuis bieden voor mensen met ASS van 16 tot +65 jaar die met een PVB of met eigen middelen hun zorg willen organiseren.

Met een nieuw kleinschalig woonproject onder de kerktoren van Elewijt investeert BCPA bovendien verder in de toekomst. Met moderne studio’s en een aangrenzende co-housing wil BCPA volop inzetten op kleinschalig, kwaliteitsvol, zelfstandig en inclusief wonen voor mensen met autisme.

De laatste jaren verleggen we de focus nog meer naar kwaliteit. Zo investeerden we in een welzijnsteam, een psychologisch consulent, een autismeconsulent en een jobcoach. Ook de permanente vorming van onze mensen en de kwaliteit van onze infrastructuur zetten we blijvend op de agenda.

Met 6 huizen, 73 werknemers, vrijwilligers en stagiairs op haar conto staat vzw BCPA vandaag - meer dan 40 jaar later - sterk ingebed in een lokaal netwerk van zorgpartners. Met een gevarieerd aanbod aan woonondersteuning, dagbesteding, individuele begeleiding en expertise gaan we graag aan de slag met trends en evoluties binnen zorg, overheid en maatschappij en trachten we onze kennis van autisme en decennialange praktijkervaring daarbij breed in te zetten.