Begeleidingscentrum voor Personen met AutismeMobiel/ambulante ondersteuning

Woon je alleen?

Lees meer

Woonondersteuning

Wil je met anderen samenwonen?

Lees meer

Dagondersteuning

Zoek je een dagactiviteit?

Lees meer

Nieuwsbericht

BCPA en Speelgoedmuseum gaan voor inclusief Mechelen

BCPA en Speelgoedmuseum gaan voor inclusief Mechelen

02 maart 2021

Zomer 2022 verhuist het Speelgoedmuseum naar de gloednieuwe site aan het centraal station van Mechelen. Om de grote verhuisoperatie te doen slagen, doet het museum beroep op vrijwilligers waaronder onze bewoner Bram Hendrickx. Bram was vorig jaar nog te zien in het VTM datingprogramma Cupido Ofzo en zet nu zijn talenten aan het werk in zijn favoriete Mechelse museum.     

In de voorbereidende fase van hun verhuis startte het Speelgoedmuseum in februari 2021 een enclavewerking op met het Begeleidingscentrum voor Personen met Autisme. Een enclavewerking staat mensen met een beperking toe om al dan niet met begeleiding in het reguliere arbeidscircuit mee te draaien. Zo zal bewoner Bram Hendrickx als vrijwilliger met autismespectrumstoornis helpen met het zorgvuldig inpakken van deze topcollectie speelgoed van over de hele wereld.

Hoofd conservatie van het museum Vanessa De Geest: “Tijdens de zomer van 2022 opent een gloednieuw Speelgoedmuseum de deuren in het nieuwe stationsgebouw van Mechelen. Om deze verhuisoperatie te doen slagen, hebben we heel wat helpende handen nodig tijdens de voorbereidende fase.” BCPA jobcoach Sandrine Dexters: “Het past in onze visie om zoveel mogelijk met lokale partners zoals het Mechelse Speelgoedmuseum samen te werken om de autismevriendelijkheid in de samenleving te verhogen en tegelijkertijd arbeidskansen te bieden aan mensen met autisme. Onze cliënten en bewoners kunnen dankzij deze enclavewerking hun zelfstandigheid enorm vergroten.”

Toen er een vacature vrijkwam van Het Speelgoedmuseum om de speelgoedcollectie te helpen inpakken, kwam er een jongensdroom uit voor Bram Hendrickx die de wirwar aan wandelgangen en topcollectie kent als de binnenkant van zijn broekzak. Bram: “Het eerste contact met alle medewerkers verliep vlot. Iedere persoon heeft een eigen werkkamer met een eigen set werktuigen. De pauzes zijn individueel. Kortom: alles was coronaveilig gemaakt.”

Het museum heeft een immense collectie gezelschapspelen zoals tientallen speciale uitgaves van Monopoly. Bram stoft alle speldozen af, noteert hun codes en bergt de speldozen netjes op in verhuisdozen volgens een bepaald stappenplan. Ondanks de stress die een nieuwe job met zich meebrengt, vindt hij het enorm leuk om bij te kunnen dragen aan dit enorme verhuisproject.

Bram krijgt af en toe ondersteuning van onze jobcoach en onze begeleiding maar woont, pendelt en werkt verder volledig zelfstandig. Van het Speelgoedmuseum krijgt hij een vergoeding voor transportkosten en een jaarabonnement voor het museum geldig voor 4 personen erbovenop. Bram kijkt alvast uit naar de zomer van 2022 om het vernieuwde museum samen met zijn petekindje te kunnen bezoeken. Het Mechelse Speelgoedmuseum zal dan ook zijn veertigjarig bestaan vieren.

 

 

 

<< Naar archief

Autigone

Beukenlaan 9
2820 Rijmenam

Tel.: 015/ 52 57 46

Huis 3

Perelaarstraat 10
2812  Muizen

Tel.: 015/ 34 03 14

Villa Kakelbont

Imeldalaan 7
2820 Bonheiden

Tel.: 015/ 55 48 86

Geerdegemstraat

Geerdegemstraat 10
2800 Mechelen

Tel.: 015/ 51 79 05