Begeleidingscentrum voor Personen met Autisme

Nieuwsbericht

Open plaatsen collectief of individueel wonen in Elewijt

Open plaatsen collectief of individueel wonen in Elewijt

05 juli 2021

Het Begeleidingscentrum voor Personen met Autisme in Mechelen start dit jaar een autismevriendelijk woonproject in Elewijt, deelgemeente van Zemst. Het woonproject ontstond vanuit de stijgende vraag naar kwaliteitsvol zelfstandig wonen voor mensen met autisme. Met deze nieuwe moderne studio’s en aangrenzende co-housing onder de kerktoren van Elewijt wil BCPA volop inzetten op kleinschalig, zelfstandig en inclusief wonen.

Begin 2021 kocht vzw Begeleidingscentrum voor Personen met Autisme het pand aan de Tervuurstesteenweg 754 over van kinesitherapeut Luc Heremans die de woning in 2012 had aankocht voor zijn kinepraktijk. Heremans voorzag er aansluitend 6 appartementen voor mensen met een beperking en geeft nu de fakkel door. “Dit inclusieve woonproject ligt pal in de dorpskern van Elewijt. Het huis staat in de schaduw van de kerktoren geprangd tussen mijn kinepraktijk en een apotheek. Op het einde van de straat zit je al tussen de velden. Met bib, bus en winkels binnen handbereik en een handig doorsteekpad voor de deur krijgen de bewoners een pole position om te integreren in de buurt”, aldus vorige eigenaar Luc Heremans. In het toekomstige woonproject van Elewijt zouden vanaf het najaar 10 cliënten van BCPA collectief of individueel kunnen wonen.

Vorig jaar nog richtte BCPA een dergelijke kleinschalige groepswoning op in de Geerdegemstraat in Mechelen voor enkele mannen met autisme met een grote zelfstandigheid. Het werd op korte tijd een succesverhaal van ontplooiing voor de bewoners die nu met volle teugen van de rust, vrijheid en onafhankelijkheid genieten die dit nieuwe zelfstandige wonen met zich meebrengt. Ze leven met minimale begeleiding samen en krijgen in kleine groep meer kans om zichzelf te zijn. Met Elewijt wil BCPA nog meer richting individueel en kleinschalig wonen evolueren. Dit voor mensen met een laag budget die geen 24/7 woonondersteuning nodig hebben.

Directeur An De Ridder: “Bij BCPA krijgen we veel vraag naar zelfstandig wonen voor mensen met autisme die niet op reguliere woonmarkt terecht kunnen en die onvoldoende budget hebben voor een voorziening met 24/7 ondersteuning. Echter zonder een basis aan woonondersteuning kunnen deze cliënten nooit zelfstandig wonen. En ouders kunnen deze hulp vaak niet blijven bieden voor hun kind. Met onze ervaring en expertise in individuele begeleiding op maat en kleinschalig zelfstandig wonen, willen we in Elewijt die mensen die nu uit de boot vallen kwaliteit van wonen bieden.”

“We ondersteunen onze bewoners zo goed mogelijk in hun dagelijkse leven zonder hen daarbij te betuttelen”, vertelt BCPA zorgcoördinator Bart Van Baekel. “We zetten onze jarenlange ervaring in om de bewoners te begeleiden bij hun dag- en vrijetijdsbesteding. Daarnaast geven we zoveel mogelijk ruimte tot zelfstandigheid. Het is in de eerste plaats aan de bewoners, hun netwerk en omgeving om te werken aan hun integratie en ontplooiing.” De toekomstige Elewijt bewoners zullen worden begeleid door gastvrouw en hoofdbegeleider Mara Wynant. Zij staat in voor de dagelijkse organisatie, administratie en coördinatie, de verankering met de buurt en de afstemming van verzorging, vrijetijdsbesteding en jobcoaching.

BCPA wil met woonproject Elewijt een betaalbare, duurzame en moderne woonoplossing voorzien voor mensen met autisme. De woning zal bestaan uit een co-housing met 5 slaapkamers, 2 keukens en 2 badkamers. Daarnaast zijn er ook 4 studio’s te huur telkens voor 1 persoon of koppel. Alle appartementen hebben goede lichtinval, zijn afgewerkt met alle voorzieningen en volledig volgens de veiligheidsvoorschriften in orde gebracht met vuurvast tapijt, overal bereikbaar brandalarm en melders op de gang en kamers, brandveilige deuren, noodverlichting en -uitgangen, voldoende brandblusapparaten, -dekens en een evacuatieplan. De eerste bewoners zullen in het najaar van 2021 hun intrek kunnen nemen in het huis. Momenteel zijn er reeds een aantal bewoners gevonden voor de co-housing. Er zijn dus nog enkele plaatsen vrij voor zowel collectief als individueel wonen.

Informeer naar onze woonondersteuning tijdens de kantooruren op het nummer 015/51 79 05. Je kan ook mailen naar info@begeleidingscentrum-autisme.be of je gebruikt het aanmeldingsformulier onderaan op onze website. 

<< Naar archief

Autigone

Beukenlaan 9
2820 Rijmenam

Tel.: 015/ 52 57 46

Huis 3

Perelaarstraat 10
2812  Muizen

Tel.: 015/ 34 03 14

Villa Kakelbont

Imeldalaan 7
2820 Bonheiden

Tel.: 015/ 55 48 86

Geerdegemstraat

Geerdegemstraat 10
2800 Mechelen

Tel.: 015/ 51 79 05