Begeleidingscentrum voor Personen met AutismeMobiel/ambulante ondersteuning

Woon je alleen?

Lees meer

Woonondersteuning

Wil je met anderen samenwonen?

Lees meer

Dagondersteuning

Zoek je een dagactiviteit?

Lees meer

Nieuwsbericht

Hof van Villers en BCPA vzw zetten de deuren open voor mensen met autisme: “Zelfstandig wonen, maar met begeleiding op maat”

Hof van Villers en BCPA vzw zetten de deuren open voor mensen met autisme: “Zelfstandig wonen, maar met begeleiding op maat”

25 augustus 2022

Vzw Begeleidingscentrum voor Personen met Autisme (BCPA) biedt sinds kort ook individuele begeleiding in de assistentiewoningen van nieuwe partner Hof van Villers in het centrum van Mechelen. De twee lokale zorgorganisaties besteden zo een deel van hun expertise en diensten uit. De intersectorale samenwerking vormt een primeur in België: mensen met autisme én hun eventuele partner of al dan niet hulpbehoevende ouders zouden hier samen zelfstandig, beschermd en op maat kunnen wonen.

Geprangd tussen de Dijle en de Mechelse Vismarkt op een schilderachtige patrimoniumsite ligt het voormalig refugehuis van de Abdij Van Villers dat sinds 1985 beschermd is als monument. Daar in de straat Persoonshoek ligt Hof van Villers als een oase te midden van het bruisende stadsleven. Hof van Villers beheert hier 94 nieuwe en gerenoveerde assistentiewoningen die erkend zijn door de Vlaamse Gemeenschap. Wie een assistentiewoning als investering voor de oude dag koopt, kan deze via Hof Van Villers ter beschikking stellen. Hun aanvullende dienstverlening (permanentie, logistiek, verzorging, boodschappen- of klusdienst …) maakt dat iedereen hier à la carte ondersteund kan worden.

Nieuw woonzorgmodel in België

Hof Van Villers blijkt ook de perfecte plek voor mensen met  autisme om met minimale begeleiding zelfstandig te kunnen wonen. Vanuit de stijgende vraag van mensen met autisme naar kwaliteitsvol inclusief en zelfstandig wonen werkt BCPA vzw nu samen met Hof Van Villers. Zo kunnen hun cliënten in een prikkelarme context en centraal gelegen wonen in woonvormen die meer aangepast zijn aan hun dagdagelijkse realiteit. In Hof Van Villers kunnen mensen met autisme individueel, bij hun partner of bij hun ouders wonen en toch zelfstandig zijn. Ook hulpbehoevende senioren met volwassen kinderen die autisme hebben, kunnen in dit woonzorgmodel toch nog met veel zelfstandigheid samenleven. Een primeur voor België, voor BCPA vzw en voor mensen met autisme.

Inclusief Mechelen

Sinds 1979 bouwt het Begeleidingscentrum voor Personen met Autisme aan haar expertise in Autisme Spectrum Stoornis (ASS) en mag ook de 1ste Belg ooit die de diagnose kreeg tot haar cliënten rekenen. De Mechelse organisatie zet vandaag volop in op kleinschalig, inclusief & zo zelfstandig mogelijk wonen voor mensen met autisme. “BCPA streeft mee naar inclusie en autismevriendelijkheid in Mechelen en daarbuiten”, zegt directeur An De Ridder. “Vaak van jongs af aan al worden onze cliënten buiten de samenleving gehouden. Ze gaan naar aparte scholen en komen nadien in voorzieningen terecht weggestoken in de bossen of met een dikke muur rond. Het is mijn ervaring dat mensen met autisme zich ook nuttig willen voelen, dat ze net als iedereen onderdeel willen zijn van een groter geheel. Het is onze taak is om ze hier zowel in te beschermen als in te versterken. Daarom vinden we het belangrijk om aparte wooninitiatieven op te zetten en buiten te komen”, aldus De Ridder.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Intersectorale samenwerking

18 augustus werd een intersectoraal akkoord ondertekend door de directeurs van Hof van Villers en BCPA vzw, Karin Stuyck en An De Ridder. Ook de voorzitter van BCPA vzw, Fabian Leroy, Wim Michiels, de bestuurder adviseur van Hof Van Villers en Jaak Lenaerts, voorzitter van de vereniging van mede-eigenaars en vzw Permedra die instaat voor de uitbating van de assistentiewoningen, ondertekenden de overeenkomst. BCPA voorzitter Fabian Leroy: “BCPA wil mensen met autisme een mooi leven bieden met een hele menukaart aan mogelijkheden. Het gaat dus niet enkel om wonen, begeleiding of dagbesteding … De bedoeling van onze raad van bestuur is duidelijk: mensen met autisme op zo veel mogelijk manieren kwalitatieve ondersteuning bieden.”

Begeleiding aan huis

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

In Hof Van Villers zullen de toekomstige cliënten van BCPA vzw ondersteund worden door een team van individuele begeleiders. Teamverantwoordelijke Anja Meert: “Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun zorg te organiseren zoals ze zelf willen: op maat en vanuit de vertrouwde thuisomgeving. Wij staan onze cliënten bij in het dagdagelijkse en helpen hen onder meer rust en structuur op te bouwen, sociale contacten aan te gaan en zinvolle stappen te zetten naar de buitenwereld. De nadruk ligt op zelf doen wat binnen je mogelijkheden ligt. Want dit draagt bij aan je zelfvertrouwen”, aldus BCPA begeleidster Anja Meert. Een eerste van 10 wooncontracten is al ondertekend en de eerste bewoner met autisme zal er in september intrekken. Zijn naam is Kris. In zijn nieuwe appartement met uitzicht op de rustige binnenkoer van Hof Van Villers zal Kris zelfstandig en toch omkaderd kunnen wonen. Met zijn hondje, in hartje Mechelen langs het water. Zelf gaan winkelen, een terrasje met vrienden of een museumbezoek, de Beiaardconcerten, de zaterdagmarkt … Het ligt nu allemaal binnen zijn handbereik.

Hof van Villers zet de deuren open voor mensen met autisme: “Zelfstandig wonen, maar met begeleiding op maat” (Mechelen) | Gazet van Antwerpen (gva.be)

Nieuw woonzorgmodel voor mensen met autisme in Mechelen (zorgmagazine.be)

<< Naar archief

Autigone

Beukenlaan 9
2820 Rijmenam

Tel.: 015/ 52 57 46

Huis 3

Perelaarstraat 10
2812  Muizen

Tel.: 015/ 34 03 14

Villa Kakelbont

Imeldalaan 7
2820 Bonheiden

Tel.: 015/ 55 48 86

Geerdegemstraat

Geerdegemstraat 10
2800 Mechelen

Tel.: 015/ 51 79 05